1 km-es lesz a világ legmagasabb épülete

Szaúd-Arábiában, Dzseddában hozzákezdenek a világ legmagasabb épületéhez. A Királyság torony a tervek szerint 183 méterrel nyúlik majd magasabbra a mostani rekordernél, a dubaji Burdzs Kalifánál.

A tervezett költségvetés 1 és negyed milliárd dollár, a tervezett magasság több mint 1 kilométer, és összesen 80 ezer tonna fém kell hozzá - írja a KeletiPort a Saudi Gazette információi alapján. A felhőkarcoló a Vörös tengerre néz majd, 5 csillagos Four Seasons hotel, lakások, irodák és csillagvizsgáló lesz benne, összesen 530 ezer négyzetméteren.

A Burdzs Kalifához hasonló építkezés várható

A beton és a fém feljuttatása a felső szintekre komoly kihívást jelent majd. "Amikor a Burdzs Kalifát építették, 170 ezer köbméter betont nyomtak át egyetlen szivattyún éjszaka, amikor a hőmérséklet elég alacsony volt ahhoz, hogy megkössön. Ez lehet majd a megoldás Dzseddában is" - írja a brit Telegraph.

A tornyot élesszögűre tervezték, ez is jelenthet majd nehézséget az építésnél. Gordon Gill, a tervező azt mondta a Construcion Weekly-nek, hogy miután az alakja néhány emeletenként változik, a szél meg fogja kerülni a tornyot, és a terhelés ezért ezért nem lesz annyira erős, mint egy szilárd tömb esetében volna. A helyzetet egyébként az sem könnyíti meg, hogy a felhőkarcolónak ellen kell állnia a Vörös tengerből párolgó sós víznek is.

Ha elkészül, 200 emelet magas lesz a Királyság torony, és ezáltal Szaúd-Arábiáé lesz a világ legmagasabb építménye, ami a felhők fölé fog nyúlni.

(forrás: KeletiPort)

Megosztás: