A Ramadán Dubaiban

Ez évben május 27-től június 26-ig fog tartani a Ramadán. Ez nem azt jelenti, hogy Dubai "bezár", csak lelassítja lépteit, a nyüzsgő város nyugodtabb ritmusra vált. Turisták ezrei pont ezért utaznak Dubaiba ebben az időben, hogy jobban megismerjék kultúrájukat. Ez idő alatt a történelmi mecsetek jóval zsúfoltabbak, mint általában, mert a hívők többször látogatnak el ezekre a helyekre az iftár (böjtöt megtörő étkezések) előtt és után is.



Ez az az időszak, amikor a tradicionális arab ételeket mindenképpen kóstoljuk meg, mert jellegzetes emirátusi-ízekkel és fűszerezéssel készülnek.
A legtöbb étterem különleges iftár menüvel is készül a Ramadánra. Minden asztalra kerül az úgynevezett iftaryelik-ből, ami egy speciális étel és amit a fő fogások előtt fogyasztják el, ilyen például a datolya is. 


Hajnalban, még napfelkelte előtt az úgynevezett Suhoor/szuhúr büfék bőséges kínálata segíti a felkészülést a következő napra. Ezekben hagyományos arab kávéval, hűtött labannal (joghurttal), friss datolyával várják a vendégeket az arany lámpákkal díszített sátrakban, melyeket a Ramadán ideje alatt állítanak fel egyes éttermek elé.


Ne lepődjünk meg, ha hajnalban ütemes dobolásra ébredünk, ugyanis a ramadáni dobosok kora reggel ütemes dobolásukkal és kiabálással jelzik a hívőknek, hogy kezdődhet a szuhúr, a kora reggeli étkezés. Minden kerületnek külön dobosa van. 

Nyilvános helyen ilyenkor nem lehet enni, inni, dohányozni, az éttermek pedig este 6-ig zárva tartanak, ez alól kivételt képeznek a szállodák.

A turistáknak a legegyszerűbb módja, hogy részt vegyenek a szent ünnepben, ha ellátogatnak a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding központba. Itt megismerhetik az Emirátusok kultúráját és a látogató bátran kérdezhet például a ramadáni szokásokról is. A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő  tradicionális házban szolgálják fel, melyet párnázott padlón, ülve fogyasztanak el.


A Ramadán utolsó 10 napja a legfontosabb. Ilyenkor a hívők készülnek a böjtöt lezáró Eid ul-Fitr-ra, ami egy hatalmas népünnepély, a helyiek díszes ruhákba öltöznek, megajándékozzák egymást, feldíszítik otthonaikat és bőkezű vacsorával várják barátaikat. A készülődés megfigyelhető a Dubai World Trade Centre-ben megrendezett piacon, ahol datolyák, gyertyák, ezüsttálak és egyéb helyi érdekességek széles kínálatával találkozhatunk. A piac a Ramadán idején este 8 és éjjel 2-ig tart nyitva, az Eid alatt délután 5-től éjfélig tart nyitva. 





Megosztás: