Jet-lag? Van megoldás!

Volt már valaha olyan utazós, aki nem tapasztalta  a jet lag-et? Ez a bosszantó "mellékhatása" a hosszú és fárasztó légi utazásoknak, amikor más időzónába repülünk, illetve vissza. Az alvási időnk felborul, nem tudunk koncentrálni, étvágytalanok leszünk, ráz minket a hideg és még sorolhatnám az esetleges tüneteket. Bár biztos megoldás nincsen arra, hogy elkerüljük a jet-lag-et, de néhány tippel csökkenthetjük a mértékét.

Annak érdekében, hogy segíthessünk önmagunkon, meg kell értenünk, hogy ez a folyamat hogyan és miért játszódik le a szervezetünkben:
Ha több időzónán keresztül haladunk át, a belső óránk is felgyorsul. Ekkor derül ki, hogy számos testrészünk külön belső órával rendelkezik, melyeket az agyunk szinkronizál. Az itt lévő mirigyek melatonint termelnek, ez a hormon felelős a test belső óráinak szabályozásáért. Lehetővé teszi, hogy a testünk tudja, mikor kell ébren lenni és mikor nem. 

Ha ez a gondos egyensúly felborul, akkor keletkezik a jet-lag. A test különböző részei különböző sebességgel fognak reagálni, ez okozza a jet-lag tüneteit. Minél tovább utazik valaki, annál súlyosabbak a tünetek, illetve az sem mindegy melyik irányba utazunk. Ha kelet felé vesszük az irányt, az erőteljesebb jet-lag-et okoz, mintha nyugatnak indulnánk.

A legtöbb módszer a jet-lag elkerülésére a test belső óráinak gyorsabb szinkronizálását célozza meg. Amennyiben kisebb adagokban (0,5-5 mg) melatonint viszünk be a szervezetünkbe, az szabályozza a test belső óráit így hatékonyan csökkenti a jet-lag tüneteit. Kelet felé haladva az első adagot az átszálláskor kell bevennünk, a többit pedig alvás előtt 20-30 perccel. A nyugat felé haladók az első adagot kihagyhatják.


Kompakt fénycsövekkel, melyek elférnek egy kisebb táskában, is enyhíthetünk a tüneteken. Ennek érdekében annyi órát kell bekapcsolni, ahánnyal kevesebbet ér minket az időváltozás miatt a nap. A kelet felé utazáshoz ébredés után kell bekapcsolni a lámpát.


Számos vizsgálat kimutatta, hogy a Pycnogenol márka név alatt forgalomba hozott, tengeri fenyőkéreg kivonat jelentősen csökkenti a jet-lag tüneteit. A kivonat gyulladásgátló hatása miatt hasznos lehet a végtagok duzzanatának enyhítésére illetve ezáltal a mélyvénás trombózis megelőzésére is. Ideális esetben ebből a kivonatból az utazás előtt és után is be kell venni.



Általában olyasmiket szoktak még javasolni, hogy fogyasszunk sok vizet, hogy már a repülőút elején állítsuk át az óránkat a célország időzónájához, így próbáljunk pszichésen is átállni, valamint hogy korán vacsorázzunk, mégpedig szénhidrátban gazdag, fehérjében szegény ételeket. 

Forrás: www.setaguru.com

Megosztás: