Trinidad és Tobago, a csípős ízek hazája

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy nincsen számukra eléggé erős paprika. A mai napon egy képzeletbeli utazást szerveztünk Trinidad és Tobago érintésével és megízleljük a világ legerősebb paprikáját.

 

Trinidad és Tobago a Kis-Antillák legdélebbi állama, amik a 21 kisebb szigettel együtt Venezuela partjaitól nem messze található meg. Ez a két kis sziget rendkívül gazdag természeti különlegességekben, barlangokban és vízesésekben valamint itt található a világ legnagyobb aszfalt tava is. Az úgynevezett Szurok-tó az egyik legfontosabb forrása az aszfaltozáshoz szükséges bitumennek. A bitumenbányászat itt már 1815 óta zajlik és részben ez segíti elő a gazdaság fejlődését is.



 

Az európai turisták számára ugyan Tobago a legkedveltebb úti cél, amely köszönhető a térség gyönyörű homokos tengerpartjainak valamint a színekben és hangulatban gazdag karneváljainak, azonban mégis Trinidad térségéhez köthető egy speciális paprika fajta a Trinidad Moruga Scorpion. A neve hallatán elsőre talán egy skorpió fajtára gondolnánk és nem is a paprikák királyára. Aki eddig abban a hitben volt, hogy hazánkban termelt paprikák a világ élmezőnyébe tartoznak a csípősségi fokukat tekintve, az téved. A Trinidad térségében termő paprika már küllemét tekintve sem az ártatlanságáról híres, ugyanis tüzes piros színe és skorpió fullánk szerű vége mind-mind az erejéről árulkodik.

 

A paprikák csípősségi fokát egy úgynevezett Scoville-skálán mérik(SHU), ami lényegében annyit jelent, hogy hányszorosára kell a paprikából készített oldatot vízzel hígítani ahhoz, hogy a csípősségét már ne érezzük. Amíg egy sokaknak már sziszegésre okot adó hegyes erős paprikának 1500-2500-as kapszaicin értéke van, vagy egy közismert Jalapeno paprikának 6000-es SHU szintje, addig a Trinidad Moruga Scorpion a maga 2.000.000 feletti értékével valóságos atomrobbanást eredményez a szájban. Kis érdekességként említenénk, hogy ettől feljebb jelenleg már csak a rendőrségi paprika kivonatot tartalmazó könnygáz gránát és a tiszta kapszaicin van.

Trinidad és Tobago utazásunk során nem csupán a Karib-tenger meseszép vízi és szárazföldi élővilágával érdemes megismerkedni, de ajánlatos egy kirándulást terveznünk egy közeli chili farmra is. Azok számára ugyan nem ajánljuk ennek a kegyetlen paprikának a megkóstolását, aki nem rajong a csípős ételekért, azonban aki kellő bátorságot érez magában, ki ne hagyja!

Akik a paprika kóstolást követően némi nyugalomra és hűsölésre vágynának, azok számára is tartogat még meglepetéseket a két sziget. Tobago belsejében található Asa Wright Nature Center dzsungelében teljesen háborítatlanul élnek apró kolibrik, arapapagájok, sárga csőrű tukánok és még számtalan különleges madárfaj, így nem csoda, hogy számtalan ornitológus szeretné életében legalább egyszer látni ezt a szigetet. 





Itt amerre a szem ellát mindenhol vöröslő színben pompázó virágokat, zöldellő fákat és orchideákat láthatunk. A strandokról naponta indítanak üveg fenekes hajó túrákat a turisták nagy örömére és ilyen formában megcsodálhatják a Karib-tenger páratlan vízi világát.



 

Ha ezt követően kis pezsgésre vágynánk, akkor irány Trinidad fővárosa Port of Spain, melynek utcáin igazi karibi hangulatban lehet részünk és kis szerencsével belecsöppenhetünk a leghíresebb februárban tartandó karneváljukba is.

Megosztás: