Új útlevélszabályok!

Január elseje óta az új útlevél illetve jogosítvány igénylésénél a lejárati dátum már nem az igénylés napjától függ hanem a dokumentum a kérelmező születésnapjáig lesz érvényes.

További információk az új útlevél kiállítással kapcsolatban:

Tájékoztatjuk, hogy az útlevél eljárásokat érintően az érvényességi idő megállapítása tekintetében az alábbi változás lépett életbe 2017. január 1-jét követően:

8. § (1) A magánútlevél érvényességének időtartama – a 7. § (5) bekezdésben foglalt kivétellel – az állampolgárnak az útlevél iránti kérelem benyújtásakor betöltött életkorától függően

a) 6 éves életkor betöltéséig 3 év;

b) 6–70 éves életkor közöttiek esetén – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 5 év;

c) 70 éven felüliek esetén 10 év.

(2) A 18–70 éves életkor közötti állampolgár részére a magánútlevél – kérelmére – 10 éves érvényességgel is kiállítható. (3) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában megállapított időtartamot az ügyfélnek az okmány kiállítását követő születésnapja hónapjától és napjától kell számítani.

Az (1) bekezdés c) pontjában és a (2) bekezdésben megállapított időtartamot az ügyfélnek az okmány kiállítását megelőző születésnapja hónapjától és napjától kell számítani. Amennyiben a kiállítás napja a születésnap hónapjával és napjával megegyezik, úgy az érvényességi időt ezen időponttól kell számítani. Amennyiben az ügyfél február 29-én született és az érvényességi idő lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor a magánútlevél érvényességi ideje február 28-án jár le.

Megosztás: