20 bakancslistás úti cél

A világunk hatalmas - olyan nagy, hogy egy emberöltőnyi idő is kevés lehet ahhoz, hogy az egészet bejárjuk. A természeti csodáktól az ember alkotta remekművekig, az élővilágtól a nagy metropoliszokig a lehetőségek végtelenek. Egy internetes portál összeszedett 20 kihagyhatatlan úti célt, amit mindenkinek látni kell élete során. 

1. Rio de Janeiro, Brazília


Világszerte ismert a Rio de Janeironál található Cukorsüveg-hegy, mely több száz méterrel magasodik a város fölé. Ugyanitt találjuk a híres Megváltó Krisztus szobrot, mely a város feletti egyik magaslaton, a Corcovado-hegyen áll.   

2. Machu Picchu, Peru


Egy perui utazás alkalmával elengedhetetlen az ország legismertebb látványosságának a Machu Picchunak, azaz az egykori Inka Birodalom romvárosnak a felkeresése.

3. Galápagos-szigetek, Ecuador


A Galápagos-szigetek egy 13 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport, amik közigazgatásilag Ecuadorhoz tartoznak.

4. Maldív-szigetek


Fehér homokos tengerpart, türkizkék víz, páratlan egzotikus élővilág. Egy Maldív-szigeteki utazás során bármelyik csücsköt is választjuk, biztosan feledhetetlen élményben lesz részünk.

5. Izland



Izland területe alig nagyobb Magyarországénál, de csak alig negyed millióan lakják. Az Észak-Atlanti-óceán távoli szigetén közelebbről láthatjuk a természet őserőinek működését, mint bárhol máshol a földkerekségen.

6. Párizs, Franciaország



Eiffel-torony, a Notre-Dame-székesegyház, Louvre múzeum, Sacré Cœur-bazilika, Champs-Élysées és Arc de Triomphe - Párizs az építészet és a történelem élő múzeuma. 

7. Róma, Olaszország


Róma, az örök város. Az i. e. 753-ban alapított város a legrégebben lakott európai település. Azt beszélik, hogy itt vette kezdetét a nyugati civilizáció. 

8. Marrákes, Marokkó



Marrékes az ország harmadik legnagyobb városa és egyben kulturális központja is. A város további látnivalói közül érdemes még felkeresni a Koubba Baadiyn és a Koutoubia mecsetet, valamint a Palais Dar Si Said Szépművészeti Múzeumot.

9. Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia



Afrika első nemzeti parkja Tanzániában fekszik, a kenyai határ mentén, a Viktória tó mellett. 

10. Viktória-vízesés, Zambia/Zimbabwe



A Viktória-vízesés két ország, Zambia és Zimbabwe határán található. Érdekessége, hogy 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon. 

11. Gízai piramisok, Egyiptom


Gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók, azaz görög megfelelőjük szerint Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz piramisait.

12. Jeruzsálem, Izrael



Jeruzsálem az egyik legrégebbi város a világon és a legvallásosabb is, ugyanis itt gyakorolják az ábrahámi vallások közé sorolt három fő monoteista vallást a judaizmust, a kereszténységet és az iszlámot is.

13. Petra, Jordánia



Jordánia egy kis ország a Közel-Keleten, ahol a Vörös-tenger egyedülálló élővilága és az ország fő látványossága, az ősi nabateus város, Petra várja a kalandvágyó turistákat. 

14. Isztambul, Törökország



Isztambul egykor a világ két legerősebb, a bizánciak és a törökök birodalmának fővárosa volt. Legfőbb nevezetességei: Topkapi palota, Haghia Sophia, Kék mecset, Régészeti Múzeum.

15. Taj Mahal, India 



A Taj Mahal India jelképe, mely a mendemondákkal ellentétben nem az uralkodó nagyságának állít emléket, hanem örök szerelemének. Shah Jahan feleségének, Mumtaz Mahalnak, szerelmük jeléül építette, aki a 14. gyermekének szülésébe halt bele.

16. Everest alaptábor, Nepál



Mount Everest, vagy ahogy a serpák nevezik Csomolungma, a Föld istenanyja, a világ legmagasabb hegycsúcsa. Az Everest 5364 méteres alaptábora a himalájai hegymászás origója, ami egy testet és lelket erősítő barangolás lehet minden kalandvágyó számára. 

17. Bhután



A Bhutáni Királyság Dél-Ázsiában fekszik a Kelet-Himalájában, Kína és India között. A Sárkány Országa rendkívül békés, barátságos, a bhutániak különlegesen kedvesek.

18. Kínai Nagy Fal, Kína



A Föld harmadik legnagyobb országában található a Föld leghatalmasabb építménye, amit még a világűrből is lehet látni. 

19. Nagy-korallzátony, Ausztrália



Ausztrália keleti partjai előtt apró korallok hozták létre a Föld leghatalmasabb építményét, egy zátonyokból, csatornákból, szigetekből, lagúnákból és homokpadokból álló csodálatos labirintust.

20. Antarktisz 



Antarktisz a maga 13,2 millió négyzetkilométer területével a világ harmadik legkisebb földrésze a déli sark körül található. A kontinens 99%-át állandó jégtakaró borítja, megközelítőleg ez 25 millió km3 vizet jelent, ami a világ ivóvízkészletének a 80%-a.





Megosztás: