6 rendkívül különleges tengerpart, amit egyszer látni kell

Egy külföldre tervezett utazás alkalmával a legtöbben a helyi nevezetességek és látványosságok miatt választják az adott úti célt. Pedig olykor nem is ezek számítanak a hely igazi különlegességének, hanem valami egészen más dolog amit nem emberi erők alkottak meg, hanem maga a természet.

A Világon számtalan lenyűgöző heggyel, tavakkal, sivataggal és gazdag virágzattal rendelkező őserdővel találkozhatunk, de ezek mellett hihetetlen látványt nyújtó tengerpartokkal is.

A tengerpart szó hallatán, legtöbbünkben egy szokványos fehér vagy arany színben pompázó homokos part képe ugrik be, ami érthető, hiszen ezek a legelterjedtebbek. Léteznek azonban olyan speciális tengerpartok is, melyeket képekről látva el sem hiszünk, ezért őket egyszer élőben is látni kell!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 6 lenyűgöző és speciális tengerpartot, majd a legvégén +1 ráadás:

1. Ausztrália - Shell Beach

Már a nevéből is könnyen kitalálhatjuk, hogy a L`Haridon Bight öbölben található part a milliónyi parton fekvő hófehér kagylóról kapta a nevét és ez egyben a sajátossága is. Ez a 110 km hosszan elterülő partszakasz a kagyló gyűjtögetők paradicsoma, mivel ameddig csak a szem ellát csak kagylókat látunk. A terület már több ezer éve végbe menő folyamat eredménye, ugyanis a víz só tartalma rendkívül magas, ami kedvez a kagylók szaporodásának, viszont az őket elfogyasztó halaknak nem. Ennek köszönhetően a több milliónyi kagylót a víz, (miután elpusztult) kimossa a partra és már létre is jött a Shell Beach.




2. Hawaii - Black Sand Beach

Ugyan nem Hawaii az egyetlen hely, ahol fekete homokos tengerparttal találkozhatunk, azonban a többi közül mégis ez számít a legszebbnek. A vulkanikus tevékenységnek köszönhetően alakult itt ki ez a puha, de mégis korom fekete homokos tengerpart. A Hawaii-szigeten található Punaluu strand nem csak a pihenni vágyókat vonzza, de a környékbeli teknősök is nagy előszeretettel süttetik a (hasukat) hátukat ezen a részen.



 


 3. Új-Zéland - Koekohe part

Egy Új-zélandi utazás alkalmával megcsodálhatjuk a Koekohe partjainál fekvő több száz, szinte teljesen szabályos gömb alakú sziklát, melyekhez hasonlóval sehol máshol nem találkozhatunk. Létezik egy maori legenda, miszerint mindegyik szikla egy-egy élelemmel teli kosár volt, de a nagy súlyuk miatt az őket szállító ősi kenukról kidobták őket, majd ezeket a víz a partra mosta és ott kővé dermedtek.



    


 4. Kalifornia - Glass Beach

Az Üvegpart vagy más néven Glass Beach a kaliforniai Fort Bragg város mellett található, ami jelen formájában valóban igen látványos, ám nem volt ez mindig így. A 20. század elején még nem volt olyan elterjedt a környezetvédelem, mint napjainkban, ezért a város lakói a háztartási szemeteiket, üvegeiket az óceánba vagy annak partjára dobták . Néhány év alatt a korábban csodálatos part, így szemétteleppé változott. Ezt a városvezetés a 60-as években megelégelte és a partot lezárták, majd elszállíttatták az összes szemetet a partról. A milliónyi üveg törmelék azonban feltakaríthatatlan volt, ezért azt a szél és a hullámok sok-sok év alatt valóságos drágakövekké csiszolta. Ezzel létrejött egy ma már turistalátványosságnak számító Üvegpart. A szokatlan látványt tovább fokozza a különféle formájú és színű áttetsző üvegeken megcsillanó nap sugarainak képe.





 5. Bahamák - Pink Sands Beach

A rózsaszín vagy pink színek kedvelői megtalálhatják számításukat a Bahamákhoz tartozó Harbour-szigeten ugyanis itt5 km hosszan a part kellemes rózsaszínben pompázik. Ezért a különleges színhatásért aprócska tengeri élőlények a Foraminiferák a felelősek, amiknek a külső részét rózsaszín kagylóhéj borít. A hullámzás ezeket a partra mossa és így a homokot rózsaszínné változtatja, ami teljesen hihetetlennek tűnik.



  


6. Maldív-szigetek - Világító tengerpart

A legszebb és legkülönlegesebb tengerparttal véleményünk szerint a Maldív-szigetek rendelkezik, ezért ezt hagytuk a listánk végére. A fehér homokos tengerpart már önmagában is a luxusra vágyók millióit vonzzák évente az aprócska szigetcsoportok egyikére, de a legérdekesebb látványban azoknak lehet része, akik egyik este összetalálkoznak a partra sodródó fitoplanktonokkal. Ezekben a planktonokban a partra érve egy kémiai reakció megy végbe, melynek során fényt bocsátanak ki magukból és ennek köszönhetően a szerencsések azt láthatják, hogy a tengerpart kéken világít. Ezt a ritka jelenséget biolumineszcenciának hívják. 



  

És végezetül a lista végén a +1, amely nem látványával tűnik ki a tengerpartok közül, hanem extrém körülményeinek köszönhetően. A Karib-tenger gyöngyszemére Saint Martinra turisták ezrei azért is látogat el, hogy átélhesse azt, mikor egy hatalmas utasszállító repülőgép a fejük felett 5-10 méterre repül el. A Maho Beach sajátossága, hogy közvetlenül a strand kerítése mögött kapott helyet egy leszállópálya, így az érkező gépek olykor a frászt hozzák a gyanútlan napozókra. 



Megosztás: