7 hely, amit látni kell, mielőtt teljesen eltűnnek

Kétség sem fér hozzá, a globális felmelegedés kártékony hatással van Földünkre. Akárcsak valamennyi állatfaj, úgy válhat veszélyeztetetté számos természeti látványosság is. Hiszen nézzük csak: a hullámok már most szigeteket mosnak el a Csendes-óceán déli részén, a partmenti városok és a mélyebben fekvő országok katasztrofális áradásokat élnek át, a szélsőséges időjárási jelenségek (pl. a hurrikánok) egyre gyakoribbak, valamint a sarki jégsapkák és a gleccserek is olvadnak...
Az alábbi 10 különlegesség drasztikus változás szélén áll, sőt némelyik akár örökre el is tűnhet a Föld felszínéről... De most még nem késő ellátogatni ezekre a helyekre:

1. Húsvét-sziget, Chile

Tudósok megállapították, hogy az egykor ott élt nép minden természeti erőforrását kimerítette, ami aztán már nem tudta eltartani őket. Ma a helyiek attól félnek, hogy a turisztikai beáramlás okán ez újra bekövetkezik majd. 


2. Antarktisz

Azt rebesgetik, hogy néhány évszázadon belül az egész Antarktisz eltűnhet. Ez az jelenti, hogy rohamosan megnő az óceánok vízszintje, ami veszélybe sodorhat több part menti települést is szerte a világon.


3. Machu Picchu, Peru

Az inkákElveszett városátnem a természeti katasztrófák, hanem maguk az emberek veszélyeztetik. Az évről-évre növekvő turistaáradatnak köszönhetőn Machu Picchu megmaradt romjai és a környék állat- és növényvilága egyáltalán nincsen biztonságban.


4. Kilimandzsáró, Tanzánia

A globális felmelegedés miatt látványosan olvadnak a gleccserek bolygónkon. Néhány évvel ezelőtt a hó és a jég még beborította az afrikai Kilimandzsáró tetőszintjét, azonban a klíma változás miatt ennek nagy része mára már eltűnt.


5. Holt-tenger, Izrael és Jordánia

Az Izrael és Jordánia területén fekvő sós víz zsugorodásnak indult az utóbbi években az erős vízkivétel miatt. Ha ez nem változik, akkor néhány évtizeddel később tényleg "halott" lesz a Holt-tenger.


6. Velence, Olaszország

A vízszint növekedése miatt félő, hogy az olasz szigetvárost végleg ellepi az őt körülvevő tenger.


7. Nagy-korallzátony, Ausztrália

Földünk leghatalmasabb korallzátonyát néhány évvel ezelőtt hatalmas mennyiségű szennyvíz érte el, ami jelentősen minimalizálta a korallok ellenálló képességét. Ha az ausztrál kormány nem tiltja be teljesen az UNESCO világörökségi listáján szereplő tengeri természetvédelmi terület kotrásakor keletkezett hulladék lerakását, akkor a térség hamarosan szemétlerakóvá válhat...

Megosztás: