Egy templom bukkant elő a víz alól Mexikóban

Aki egy mexikói utazást tervez magának, az bizonyára a helyi kultúrára, jellegzetes mexikói ételekre és látnivalóira kíváncsi, amiből nincs is hiány. A legtöbb helyen a megcsodálandó épületek, szobrok vagy természeti csodák persze adottak és bármikor láthatóak. Olyan érdekességgel azonban csak az szembesülhet aki napjainkban tervez magának egy mexikói utazást.

 

A Mexikó déli részénél fekvő Chiapas államnál található Grijalva folyó víztározó szintje a térségben tapasztalható rendkívüli aszály miatt 25 méterrel csökkent. Ennek hatására egy ősrégi templom vált láthatóvá azok számára, akik a környékre tervezik útjukat. Az épületet nem sokkal befejezését követően 1966-ban árasztotta el a víz és ez a mostani eset a második, hogy ismét láthatóvá váltak a templom maradványai.

 

Legutóbb 2002-ben volt a mostaninál még nagyobb a szárazság, így a látogatók nem csak egy csónakból élvezhették a kuriózumnak számító látványosságot, de még akár be is tudtak sétálni az építménybe. Egy helyi horgász elmondása szerint ez akkora szenzációnak számított, hogy az emberek valóságos ünnepet rendeztek ennek tiszteletére és ide jártak kikapcsolódni, enni és túrázni. Méreteit elnézve (61 méter hosszú, 14 méter széles és a harangtornya 16 méter magas) most sem hiányzik sok ahhoz, hogy ismét teljesen szárazra kerüljön.    



 

A templomot egyébként szerzetesek építették még a 16. században és az 1773-1776-os pestis járvány idején lett elhagyatott.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ez a ritka látványosság még meddig marad látható, azonban mexikói utunk során minden képen érdemes felkeresni, elvégre ki tudja, hogy mikor nyílik rá újból lehetőség.

Megosztás: