Érdekességek a japán cseresznyevirágzásról!

Minden tavasszal megcsodálhatjuk Japánban a Sakura (cseresznyevirágzás) ünnepét. A sakura Japán nemzeti szimbóluma, nagyon sok művészeti alkotás témája. Japánban sok fajta cseresznyefa létezik, de legtöbbjük csak pár napot virágzik. Ezt a kiemelt időszakot a japánok hanami-nak nevezik, mely egy egyszerű tevékenységet jelent: leülni a fa alá és élvezni a rengeteg virág látványát. Kikapcsolódunk, pihenünk. Itt a természet szépsége és a harmónia találkozásáról van szó, amely gyönyörködteti a szemünket és a lelkünket is. 


A babona szerint, akikre a szirmok ráhullanak szerencse és és boldogság kíséri majd egész életükön át. A hanami sokáig csak a tehetős japán emberek népszerű időtöltése volt, csak később, a 700-as évek végén terjedt el szélesebb körben.

A sakura idejét, a földrajzi elhelyezkedéstől függően tudnánk behatárolni: az enyhébb éghajlaton természetesen korábban nyílik a cseresznye. A déli fekvésű, szubtropikus szigete, Okinawán már januárban megkezdődik a virágzás, viszont északon, Hokkaidon, csak májusban bontanak szirmot a fák. A kettő közötti területen, mint Tokio, Kyoto és Osaka, általában március végén vagy április elején lehet hódolni a szakurának.


A hanami alkalmával az emberek kiülnek a szabadba pikknikkelni családtagjaikkal, barátaikkal, munkatársaikkal. Az est leszálltával kezdetét veszi a hanami éjszakája, más néven jozakura, mely leginkább egy hippi fesztiválra emlékeztet. Papírlámpásokat függesztenek ki, a virágtól roskadó fákat mécsesekkel aggatják tele.


Aki azonban nyugalomban szeretne gyönyörködni ezekben a gyönyörű fákban vagy korán reggel menjen ki vagy különben számíthat arra, hogy egy zsebkendőnyi szabad hely nem lesz a későbbiekben, mert egy fára körülbelül 1000 ember kíváncsi.


Gondolhatnánk, hogy ennyi cseresznyefa mellett olcsó a cseresznye Japánban, de éppen ellenkezőleg, főleg import cseresznyéik vannak, ugyanis ezek a fák nem hoznak termést, csak gyönyörködhetünk a szépségükben.

A sakura idején érdemes megkóstolni a sakurából készült ételeket és italokat is, mert ilyenkor sok helyen cseresznye virággal bolondítják meg azokat. Ilyenek például a teák, a pezsgők és a borok is.





Megosztás: