Időutazás Kubába, a pezsgő élet hazájába

Kevés olyan helyet találunk manapság, ahol a jelen kor fejlődésének vívmányai és a múltat jelképező szimbólumok megférnek egymás mellett és turisták ezreit vonzzák magukhoz mágnesként évről évre. A mai célállomásunk Kuba, ahol az élet egyetlen percre sem áll meg és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a szivar kedvelők Mekkája.

Szinte hihetetlen, de egy kubai utazás alkalmával olyan érzésünk lehet, mintha egy párhuzamos idősíkba kerülnénk a múlttal. A jelen kor történéseit éljük meg, de az 50-es évek köntösében. Az éttermek és kávézók falain gyakran Che Guevara portréjába botlunk, a forró ritmus amit az utcákon sétálva érzünk és látunk, mind eközben körbevesznek minket a hámló házfalak és szinte bármerre nézünk barátságos, kedves és közvetlen kubai emberek mosolyognak vissza ránk. Ezek azok, amik leginkább meghatározzák a kubai életérzést. Bármennyire nehéz is itt a helyiek élete, a vidámság náluk szinte alap dolognak mondható.

 

A Kubára oly jellemző autókkal való találkozásunk is kikerülhetetlennek mondható. A helyiek szinte minden féle négykerekűt nyüstölnek, olykor olyat is amiről még egy tájékozott európainak sincs fogalma. Az igaz, hogy a legtöbb autón már igencsak meglátszik az idő vasfoga, mégis itt-ott belebotlunk néhány igazán különleges matuzsálembe, melyeket némileg felújítottak, így cseppet sem látszik meg rajta, hogy egy közel 70 éves csodát látunk. Ezek azok a bizonyos járgányok, amik szinte az összes Kubáról készített fotón ott díszelegnek, egyfajta szimbólumot teremtve ezzel.

 

Kubai utazásunk alkalmával minden képen ajánljuk, hogy a városnézés és tengerparti kikapcsolódás mellett szánjunk időt egy szivargyár vagy rum készítő üzem meglátogatására is, elvégre részben ezek azok a helyek amik annyira híressé tették ezt a temperamentumos szigetet. Kubában a dohányt egyébként már 1492 óta termesztik és fogyasztják, ezért érthető a hosszú évek alatt felgyülemlett hozzáértés és szakértelem, melyek szinte minden egyes kubai szivarból érződnek. A helyiek nagyon jól tudják, hogy mi az ami a turisták számára leginkább kelendő, ezért szivarjaikat gyakran az utcán árulva próbálják meg eladni. Azonban ne dőljünk be nekik, mivel tőlük gyakran silány minőséget kapunk a pénzünkért. Minden képen hivatalos HABANOS üzletben vásároljunk, mivel ezek biztosan a gyártóktól származnak.



Fontos tudnivaló a dohányzás kedvelőinek, hogy számla nélkül összesen 23 db szivart engednek kiszállítani az országból személyenként. Amennyiben ettől többet szeretnénk megvásárolni ügyeljünk rá, hogy megfelelő számlát is kapjunk róluk.

Aki teljesen biztosra akar menni a kubai szivarjainak megvásárlásával, az részt vehet Havanna belvárosában lévő Partagas dohánygyárban egy látogatáson is. Ez esetben nem csak leemeljük a polcról a megvásárolni kívánt darabokat, de egy tanulságos túra keretein belül a teljes szivar készítési folyamatot végignézhetjük aminek a végén nyugodtan fizethetünk a pénztárnál, hiszen tudjuk, hogy mit kapunk a pénzünkért.  

 

Kis érdekességként említenénk, hogy míg régen hazánkban a bélyeggyűjteményekkel próbálták meg az urak elcsábítani a hölgyeket, addig Kubában ezt a szivargyűjteményükkel próbálták meg elérni.

A szivarok mellett a híres Havana Club rum előállításának folyamatát is ajánlatos végig kísérnünk, melyet a Museo del Ron Havana múzeumban egy maketten tekinthetünk meg. A kiállítás végeztével természetesen lehetőség nyílik a különböző évjáratú rumok végigkóstolására. 

Akinek ez sem lenne elég és szeretne még a vacsora előtt valahová beülni egy-két pohár italra, annak ajánljuk figyelmébe az El Floridita vagy La Bodeguita bárokat, melyeket a világ 10 legjobb bárjai közé sorolnak. A rum egyébként (tekintettel arra, hogy Kubának saját gyermeke) annyira olcsó, hogy a Cuba Libre koktélt szinte egy Coca Cola árában fogyaszthatjuk. Mivel a jó hangulathoz szükséges minden hozzávaló adott, így nem csoda, hogy szinte a nap 24 órájában szól valahonnan a zene és amerre a szem ellát csak jókedvű emberekkel és kellemes hangulattal találkozhatunk. Pontosan ez az amire egy gondtalan kikapcsolódásra vágyónak szüksége van.

 

Ha a késő estébe nyúló bulizást másnap egy csendesebb környezetben szeretnénk kipihenni a laktató szállodai reggelink elfogyasztása után irány Kuba legszebb partja Varadero. Azonban, aki ettől is többre vágyik az tehet egy kitérőt az egyik cayóra, amik a Kuba környéki kis szigeteket takarják. A hófehér homokos part, pálmafák és az azúrkék-zöld tenger lenyűgöző látványt nyújt és ideális választás a fürdőzéshez. A Cayo Santa Maria és a Cayo Coco egy-egy mesterséges úttal vannak összekötve Kubával. Ezen az 50 km-es úton haladva olyan érzésünk lehet, mintha a vízen autóznánk. Balra óceánt láthatunk, amíg a szem ellát, míg jobbra delfinek úsznak és ugrálnak önfeledten.



 

Ezekre a cayókra nem léphet be bárki, így kubaiakat be sem engednek, mivel ide csak a turistáknak és az itt dolgozóknak szabad a bejárás. A nagyobb cayók saját reptérrel is rendelkeznek, így a turisták akár úgy szállhatnak itt meg, hogy Kubába még csak nem is kell kitérőt tenniük.

Azonban ezt tényleg csak azoknak javasoljuk akik a napsütésen és a tengerparton kívül semmi másra nem vágynak, ugyanis kár lenne kihagyni a Kubára jellemző lenyűgöző természeti adottságok felfedezését valamint a nemzeti parkokat, ahol hatalmas iguánákat, szabadon szálló kolibriket vagy akár derékig érő termeszvárat is láthatunk. Az aktív pihenésre vágyók akár megmászhatják a Sierra Maestra hegyet vagy kedvükre fürödhetnek a vízesésekkel tarkított hegyi patakokban is.  

 

A fárasztóra sikerült túrázás után belekóstolhatunk Kuba egzotikus ízeibe, amikből szintén nincs hiány. A mexikóiakhoz hasonlóan itt is népeledelnek mondható a bab, viszont a kubaiak fekete babbal készítik ételeiket. A bőséges természeti kincseiknek hála rendkívül sokféle zöldség és gyümölcs terem, amit szintén előszeretettel szervíroznak az ételeikhez. Az egyik közkedvelt gyümölcsük például a banán, amit igen változatos módon tudnak elkészíteni és fogyasztani. Gyakran chipsként készítik el, amit vagy egyszerű elnassolhatunk, de akár köret formájában is tálalják. Ami talán számunkra igen érdekesnek tűnhet, hogy még a nálunk közkedvelt krumplipürét is banánból készítik el és nem krumpliból. Ahogyan a hangulatos utcákat járjuk innen-onnan kellemes grill illatokra figyelhetünk fel, ami nem is csoda, hiszen imádják a húsokat és a tenger gyümölcseit egyaránt faszénen sütni. Egyesek szerint a kubaiak voltak a barbecue szülőatyjai.



 

Az ízletes ebéd vagy vacsora elfogyasztása után, ha még jutott hely egy kis édességnek is, akkor egy jéghideg citromos sorbettel vagy egy kihagyhatatlan kubai fagylalttal koronázhatjuk meg a gasztronómiai élményt.

 

Kuba kétség kívül egy rendkívül gazdag kultúrájú és természetű szigetország, ami ideális választás lehet azoknak akik a minimális városlátogatáson kívül csak a csillogó óceán és fehér homokos parton szeretnének feltöltődni, de azok is megtalálhatják itt számításukat, akik kifejezetten a pezsgős és aktív nyaralásra vágynak. 








Megosztás: