Madagaszkár az érdekességek szigete

A mai napon egy virtuális utazást terveztünk az érdekességek szigetére Madagaszkárra és feltárjuk az utazni vágyók számára mindazt, ami miatt legalább egyszer minden képen érdemes ezt a mesés helyet felkeresni.

A Madagaszkár szó hallatán talán sokak szemei előtt elsőre a közismert és sokunk által kedvelt rajzfilm szereplői sorakoznak fel, pedig Madagaszkár egy varázslatos szigetország az Indiai-óceánon, melyhez nekünk magyaroknak is igencsak sok közünk van. A történet még a 18. századra vezethető vissza, mikor is a híres magyar világutazó Benyovszky Móric gróf Madagaszkár szigetét tűzte ki úti céljának. Kalandorunk a szigeten tett látogatása alkalmával igyekezett a helyieket megismertetni a civilizált világ számtalan előnyével. Ételt osztott az éhezőknek, meggyógyította a betegeket vagy éppen kibékítette az egymással harcoló törzseket. A számtalan jó cselekedetének köszönhetően az egyik északi törzs tiszteletbeli királyukká is választotta Benyovszkyt. A szigeten egyébként a mai napig fellelhető két utca melyeket a mi kalandorunkról neveztek el. Ezen történet hallatán, többekben felmerülhet a gondolat, hogy milyen keveset is tudunk valójában Madagaszkár szigetéről.

Madagaszkár Afrika dél-keleti részén található és a világ negyedik legnagyobb szigetének számít a maga 1600 km-es hosszúságával és 500 km-es szélességével, így területe kb. 6-szor nagyobb Magyarországénál. Nem csak méretét tekintve tartozik bele a legnagyobbak közé, de az ország észak-nyugati partjánál fekszik Nosy Be szigete, ami a világ egyik legszebb szigetének egyike. Az utazás szerelmesi által ismert Tripadvisor utazási honlap minden évben a világ 10 legszebb szigete közé sorolja a páratlan szépségű Nosy Be szigetet.

A legek sorát folytatva, madagaszkári utazásunk alkalmával fantasztikus élményben lehet részük a búvárkodás és snorkerezés szerelmeseinek is. A sziget nyugati partjánál terül el a világ harmadik legnagyobb korallzátonya, aminél igazán fantasztikus élményben lehet részük a fürdőzni vágyóknak.

 

 

Madagaszkáron egy teljesen egyedi és különleges állat-, és növényvilág fejlődött ki az évek során, ugyanis a mozifilmből jól ismert lemúrokból összesen 70 fajtát találhatunk a szigeten, de itt találkozhatunk akár a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonjával is. A tekintélyes méretű Parson kaméleon, akár 70 cm hosszúra is megnőhet, míg a aprócska termetű Brookesia valóságos porszemnek tűnik a 3 mm-es méretével.

 

Állatoknak és embereknek egyaránt valóságos paradicsomi környezetet teremt a több mint 6000 fajta növény, melyek között megtalálhatóak majomkenyérfák, tüskés fák vagy elefántláb fák is. Ezek mellett 930 féle orchidea faj is színesíti Madagaszkár mesébe illő környezetét.

 

 

Egy madagaszkári utazás alkalmával minden képen ajánlatos megjegyeznünk a fady szót, melynek jelentése tabu. Tabunak, azaz tilosnak számít például egy sírra újjal mutogatni vagy bizonyos szent helyeken fényképezni. 

Az érdekességek sorát folytatva, Madagaszkár a világ legnagyobb vaníliatermesztője is, ugyanis innen származik a világ össztermésének a 70%-a. Talán nem meglepő, de a világ legjobb vaníliája a Bourbon Vanilla is itt terem.

A vízi élőlények szerelmesei is megtalálhatják számításukat Madagaszkáron, ugyanis a világ egyik legfontosabb bálna-megfigyelő helye is ide köthető. Egészen pontosan a keleti partnál fekvő Sainte-Marie szigetéhez. Aki igazi látványosságra vágyik, az púposhátú bálnák százait figyelheti meg itt, melyek nem kevesebb, mint 5000 km megtétele után érkeznek ide, hogy a melegebb vizeknél tudjanak párosodni és új életet adni az újszülött bálnáknak.

 

Talán már ebből a néhány érdekes információból is tisztán látszik, hogy Madagaszkár mennyire színes és egyedi úti célnak számít, melyet minden képen érdemes a meghódítandó területek listájára felírnunk. Győződjön meg róla személyesen is és biztos lehet benne, hogy páratlan élményekkel gazdagodva fog hazatérni erről a mesés szigetről.

Megosztás: