Mi is szerepel a beszállókártyánkon?


A beszállókártyánkat manapság pár nappal indulás előtt vagy kinyomtatjuk vagy a telefonunkra letöltjük. Kulcsfontosságú elem, mely lehetővé teszi, hogy a repülőgépre felszállhassunk. De mit jelenthetnek azok a látszólag értelmetlen karakterek, szimbólumokban magán a kártyán? Ennek járt utána a Boxever Utazási cég és a Huffington Post.


Bar kód

Az egyik leginkább felismerhető része a kártyának a vonalkód, mely gyakran a beszállókártya jobb sarkán helyezkedik el.Maga a vonalkód 2D-s és meg kell felelnie a Nemzetközi Légifuvarozási Szövetség (IATA) szabványainak. A vonalkód beolvasása után a szkenner rögzíti az adatokat , így a legénység könnyedén számon tudja tartani, hány ember szállt fel, milyen üléseket foglalt el és hány csomagot ellenőriztek.

Egyedi azonosító

Van egy alfanumerikus kód is a kártyán, ez az utas azonosítója vagyis lokátora, foglalási kódja. Ez egy véletlenszerűen generált kód, mely azonosítja az utast, mint önálló egyént, ha netán utazna valaki más is ugyanazon a néven. Ez alapján a foglalási kód alapján teljesítik az étkezési igényeket és a különböző kéréseit az adott utasnak. Ez az oka annak, hogy nem szabad eldobni közterületen a beszállókártyánkat, mert személyes adatainkat kiolvashatják ezekből.

Repülési kód és szám

Szerepel két nagy betű és e mögött 4 szám. A 2 betű a légitársaság nemzetközileg is ismert jelölése, ilyen például az AA - American Airlines - de vannak kevésbé nyilvánvalóak, mint például a JetBlue, aminek B6 a jelölése. Ezeket a jelöléseket a légitársaság határozza meg komplex algoritmust használva. 

Lebegő betű

A beszállókártyán észrevehetünk egy magányos betűt, mely a foglalási osztályunkat jelöli, mely lehet turista, economy, premium economy, business class, first class.

Más légitársaság

Szerepelhet olyan a kártyán, hogy ˇoperated by". Ez azt jelenti, hogy ki üzemelteti azt a járatot, nem biztos, hogy az a légitársaság, aminek a felirata a gépen szerepel. Gyakran előfordul, hogy a légitársaságok úgynevezett partner üzemeltetők által működtetett repülőjáratokon - úgynevezett code share járatokon - repülőjegyeket értékesítenek. Ilyen például az Americain Eagl, mely az American Airlines tulajdonában van, de egy másik vállalat működteti, külön szabályokkal és szerkezettel.

Biztonsági kód

Van egy "SSSS" rész a beszállókártya alján, biztonsági esetekben szükség lehet rá, ez egy biztonsági besorolása az utasnak és ha úgy adódik, az utast megkérhetik, hogy legyen szíves egy plusz ellenőrzésnek alá vetnie magát.

Stop Over

Van egy S/O jelölés a kártyán, ez azt mutatja, hogy van egy rövidebb vagy hosszabb megállás az út során, ez lehet technikai stop, ilyenkor általában csak tankolni állnak meg a gépek és nem szállnak ki ezalatt az utasok, de előfordulhat hosszabb idejű várakozás is valami miatt, addig a légitársaság szállást is adhat az utasoknak.

Forrás: www. cntraveler.com

Megosztás: