Újabb 400 napelemes buszmegállóval bővül Dubai

Aki csak néhány információval rendelkezik Dubairól, az bizonyára úgy gondolja, hogy ahol ilyen mérhetetlen gazdagság van ott valószínűleg a pénzt is ész nélkül szórják. Egy dubai utazásunk alkalmával azt valóban megtapasztalhatjuk, hogy megállás nélkül építkeznek és bővítik a már egyébként is nagyon fejlett várost, azonban több esetben is bebizonyosodik, hogy ügyelnek az energiamegújításra is. 

Egy olyan városban, ahol hihetetlenül sok energiaforrásra van szükség, ott bizony meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, ami hosszú távon a várost szolgálja majd. Jelen esetben Dubai 400 db olyan speciális buszmegállóval bővül amiket napelemekkel szerelnek fel. Így máris olyan energiaforrásra tehetnek szert, amikkel nem csak a buszmegállókban megtalálható klímák áramellátását tudják majd kiszolgálni, de a világításért is ezek a panelek felelnek majd.

A hazai fülek számára talán kissé furcsa lehet, hogy buszmegállóban klíma, miközben nálunk olykor még az üléstámlák sincsenek meg a helyükön, azonban Dubai egy teljesen más világ. Mivel a térségben nem ritka a 45-48 °C, így érthető ez a fajta gondoskodás a megállóban várakozókkal szemben.

Dubai egyébként igyekszik minél hatékonyabban felhasználni a napenergiát, hogy ne minden esetben az olaj és gáz készletektől kelljen függenie, még ha van belőle bőségesen, akkor se.

Természetesen nem csak buszmegállókban találkozhatunk napkollektorokkal, de parkokban, közlekedési lámpákban és hirdető táblákon is láthatunk efféle energia forrásokat.

A hosszú távú tervek között az is szerepel, hogy 2030-ig az épületek tetejére szintén napelemeket telepítenek, amik az általuk kitermelt 2.500 megawattnyi árammal lefednék Dubai energiaigényének az ötödét. 

Megosztás: