A rejtélyes Mexikó - érdekességek és tévhitek a mexikói utazást fontolgatóknak

Kevés olyan lenyűgöző úti cél van ma a világon, ahol szinte bárki megtalálhatja a számítását azonban egy mexikói utazás alkalmával pontosan ebbe kóstolhatunk bele. Nem véletlen, hogy évente több mint 20 millió turista keresi fel ezt a különleges országot, mivel mindenki számára tartogat valami maradandó élményt. Izgalmas városokban barangolhatunk, megismerve ezzel a helyiek mindennapjait és kultúráját, túrát szervezhetünk a kimagasló hegycsúcsok egyikére vagy akár gondtalanul süttethetjük hasunkat az egyik csodaszép tengerparton.

 

A legkedveltebb helyek mellett érdemes felkeresni azokat a területeket is, amik nincsenek annyira benne a turisták köztudatában. Olykor pont ezek a helyek azok, melyek a legkülönlegesebb dolgokat és információkat rejtik magukban. Ilyen például a Yucatán-félszigetnél található kis mexikói városka Chicxulub, aminek a közvetlen közelében csapódott be még 65 millió évvel ezelőtt az a bizonyos meteor, aminek köszönhetően kihalt a földön élő összes dinoszaurusz. A 600 méter mély és 180 km széles kráter, ami ennek hatására keletkezett még a mai napig is megtekinthető.



A Yucatán-félszigetet egyébként a turisták legfőképpen a hely sajátosságai a közel 8000 víznyelő miatt szeretik látogatni. Ezeknek érdekességei, hogy mélységük lehet egy méteres, de akár 150 méter mély is valamint a víz döntő többségében édes, de akadnak sós részek is. Búvárkodáshoz és barlangi fürdőzéshez is ideális választás ez a hely.



Hasonlóan kedvelt terület a Kaliforniai-félsziget déli csúcsánál elhelyezkedő Los Cabos, amely 20 mérföldes fehér homokos strandjával, ízléses éttermeivel és bárjaival várja a pihenni vágyókat. A vízi sportok szerelmesei is megtalálhatják itt számításukat, valamint a horgászoknak is maradandó élményben lehet részük, ha részt vesznek egy óceáni horgász túrán.



A kiadós horgásztúra után ajánlanánk egy kupica helyi ital a Tequila elfogyasztását, amivel kapcsolatban szintén néhány tévhit van a köztudatban, akár csak a híres mexikói chilis babbal kapcsolatban(mivel ilyen Mexikóban nem is létezik).
Sokan a Tequila-t kaktuszpálinka-ként ismerik, pedig nem is kaktusz képezi az ital alapját. A tévhit azon alapul, hogy a kék agávé, amiből ténylegesen készítik a Tequila-t nagyon hasonló küllemét tekintve, mint egy kaktusz fajta viszont semmi közük egymáshoz.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a Tequila fogyasztását szinte el sem tudjuk képzelni citrom és só nélkül. Pedig ebben az esetben is tévhitekbe botlunk, ha mexikói utazásunk során erre rákérdezünk a helyieknél. A Tequila-val meggyegyező italhoz a mezcal-hoz szoktak adni úgynevezett hernyósót, ami chili keverékéből, sóból és gusano-ból (egy pillangó hernyója) áll. Ebből a mexikói hagyományból terjedt el tévesen, hogy a Tequila fogyasztása sóval ajánlott.

Az italok mámorából kikerülve folytathatjuk mexikói utunkat egy páratlan szépségű helyre a Cooper Kanyon-ba amely lényegesen nagyobb, mint a híres Grand Canyon. Aki szeretné ezt a látványos szurdokot teljesen átlátni és felfedezni, annak a legmegfelelőbb módja, ha igénybe veszi a Chihuahua al Pacifico nevű vasutat. A vonattal megtett út során 86 alagúton, 76 hídon keresztül fogunk áthaladni, míg fel nem érünk a 2400 méteres magasságba, ahonnan elképesztő panoráma tárul majd elénk.



Mexikó egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja a Chichen Itza, pontosabban az itt található El Castillo templom-piramis. A templom kialakítását erősen befolyásolta a csillagászat, amire abból is következtethetünk, hogy a piramis minden oldala 91 lépcsőfokot tartalmaz, amiket összeadva 365-öt kapunk. A dzsungel közepén található maja templom nem véletlenül lett egyike a világ hét csodájának. Az épületek tökéletes állapotban maradtak meg az utókornak és nem csak hatalmas méretükkel, de elképesztő kidolgozottságukkal, faragott díszeikkel is mély benyomást tesznek ránk. Ez a hely mexikói utazás során szinte kötelezőnek mondható!

Természetesen a felsoroltak mellett még számtalan különleges és egyedülálló látványosság várja azokat akik egy mexikói utazás részesei szeretnének lenni. Mexikó kiváló úti cél az aktív pihenést kedvelők és a teljes nyugalomra vágyók számára egyaránt. 

Megosztás: