Durian a tigrisek kedvenc gyümölcse

Létezik egy gyümölcs a Földön, melyet Sri Lankai utazásunk során minden képen fel kell írni az "Ezt is megkóstoltam már" listánkra.
Talán első hallásra furcsának tűnik, hogy a kifejezetten húsevő ragadozók hírében álló tigrisek gyümölcsöt is esznek, pedig igaz. A Durian névre hallgató gyümölcs minden tekintetben rendkívül érdekes és speciálisnak mondható. Ez a buzogány kinézetű étel Dél-Kelet Ázsiából származik és valami oknál fogva az egyetlen gyümölcs amit még a tigrisek is szívesen fogyasztanak.

 

Ebből talán arra gondolhatnánk, hogy biztosan nagyon ízletes és illatos gyümölccsel van dolgunk és ezért olykor még a tigris is elcsábul némi édességre. A Durian azonban egy nagyon megosztó természeti kincs, ugyanis az emberi orr számára leginkább a rothadó gyümölcs, záptojás és érett sajt egyvelegéből alkotott illat érezhető ki belőle. És az íze? Leginkább a mandula, fokhagyma és vanília ízeket ismerhetjük fel, ami sokaknak kifejezetten kellemes íz hatást eredményez, míg mások inkább egy nagy pohár vízzel próbálnak megszabadulni az "élménytől".

 

A gyümölcs eredetileg az ázsiai trópusi esőerdőkből származik, de egy Bali utazás vagy Thaiföldi utazás alkalmával is könnyedén szert tehetünk rá a helyi árusoknál. Aki a meseszép Sri Lanka szigetén szeretné megkóstolni a Duriant, annak sem kell túl sokáig keresnie. A hangulatos pálmafákkal és trópusi növényekkel benőtt utak mentén szinte egymást érik a helyi árusok, akiktől akár friss licsi, banán is vásárolható, ami igen jól jön a sziget felfedezése közben.

 

A Durian egy vékony törzsű, széles koronájú és kb. 30 méter magasra növő fának a termése, ami abban a pillanatban, mikor megérett, leesik a fáról. Mivel egy igen tekintélyes méretű gyümölcsről van szó (súlya a 3-4 kg-ot is meghaladhatja) és a külső rétege olyan, akár egy buzogány ezért rendkívül veszélyesnek is számít. Nem egy óvatlan őslakó életét követelte már ez a gyümölcs, mivel pontosan akkor esett le a fáról, mikor valaki éppen alatta állt.

Annak ellenére, hogy sokan kifejezetten viszolyognak a Duriántól, Dél-Kelet Ázsiában mégis ez számít az egyik legértékesebb gyümölcsnek. A termést szívesen fogyasztják rizzsel, fagylalttal vagy pudingba keverve, de sokan afrodiziákumként tekintenek rá. További érdekessége, hogy manapság a vitalizáló hatása miatt már wellness italokat is készítenek belőle.

Összességében elmondhatjuk, hogy Sri Lanka nem csupán a lenyűgöző növény és állatvilágának valamint hangulatos partjának köszönhetően annyira kedvelt a pihenésre vágyók körében, de gasztronómiai élményekben is bőven részünk lehet. A Durian gyümölcs ugyan nagyon megosztó jelenség, de minden képen érdemes megkóstolni Sri Lankai utazásunk során. 

Megosztás: