Fogyasszon el egy csésze luxus kávét Bali szigetén

A kávé fogyasztás az emberek többségénél mindennapos tevékenységnek számít. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy az indonéziai térségből származó Kopi Luwak luxus kávéért senki nem fog fejvesztve a helyi kávézóba menni.

 

Ez a kávé nem csak méreg drága (jelenleg a világ legdrágább kávékülönlegességei közé sorolják), de kifejezetten extrémnek is mondható az eljárás amivel készül. Manapság már egyszerűbben hozzá lehet jutni a Kopi Luwak-hez, de egy Bali utazás során szinte biztos, hogy belebotlunk egy kávézó itallapján. Az biztos, hogy ez a kávé nem fogja megégetni a szánk szélét a gyors elfogyasztása miatt, mivel az ára kilónként kb. 200.000.- Ft (egy csészényi 8-10.000.- Ft), ezért érdemes minden cseppjét kiélvezni.

 

Mitől is válik annyira híressé ez a kávé? Attól, hogy létezik egy cibetmacska-féle a maláj pálmasodró, ami a rendkívüli érzékszerveinek köszönhetően a több száz kávébab szem közül csak a legédesebb és legízletesebbeket szüreteli le és fogyasztja el majd ezt követően megemészti azt. Az emésztés során a szemek fermentálási, azaz erjedési folyamaton mennek át, ami a későbbiekben megadja a kávészemek egyedi ízét. Miután az állat teljesen megemésztette a szemeket, megszabadul tőlük a természet rendje-módja szerint a hátsó felén át.



 

Ennél a pontnál lépnek közbe a leleményes kávétermelők, akik begyűjtik ezeknek a vadmacskáknak az ürülékét és kiválogatják belőle az előemésztett kávészemeket. A szakszerű tisztítási folyamatot követően még némi pörkölésen esnek át a szemek, majd ihatóvá is válik a Kopi Luwak kávé! Sokaknak talán túl extrémnek és undorítónak tűnhet ez, viszont aki már kóstolta, az kellemes lágy ízűnek és enyhén csokoládésnak írta le az ízét.

Aki azonban nem annyira vágyakozna efféle extrém kávéra és "megelégszik" egy brazíliai Frazenda Lagoa-val, Costa Rica Tarazzu-val vagy egy Etiópiai álommal az bátran térjen be egy csésze forró kávéra az Araamu Cafe-ba, ahol igazi különlegességekkel találkozhat, melyek a világ legjobb kávé- és tea ültetvényeiről származnak.

 

Az istenek szigeteként emlegetett Bali egyébként nem ettől a kávétól vált közkedvelt úti céllá a pihenésre vágyók körében. A vulkanikus hegyek, teraszosan elhelyezkedő zöldellő rizsföldek és a lenyűgöző látványt nyújtó tengerpartok mind-mind ideális környezetet biztosítanak azok számára is akik egy Bali esküvő vagy Bali nászút szervezésén törik a fejüket.







Megosztás: