Szuper találmány a Boeing-től, amely a jövő új repülőgép anyaga lehet

A közismert repülőgépeket gyártó cég a Boeing most egy rendkívül látványos és egyedi ötletet valósított meg, amely nem csak forradalmasíthatja a jövő repülőgépeinek a gyártását, de még jelentős súlycsökkentő hatása miatt üzemanyagot tudnak megspórolni felhasználásával.

Ez a fémből készült szuper anyag egy olyan sűrű szövésű rácsot képez, amely rendkívül nagy teherbírással rendelkezik, viszont a súlya elképesztően csekély, ugyanis százszor könnyebb még a hungarocellnél is.

A mikrorács névre keresztelt fém kialakítása nagyon hasonlít az emberi csontok üreges hálózatához. Belül rácsos szerkezetű és amíg a rácsháló lyukainak átmérője 100 mikrométer, addig maga a rácsfal is csak 100 nanométer vékony. Elképesztőnek tűnik továbbá, hogy az anyag 99,99 %-a levegő, ami köszönhető ennek az extrém vékony mikrorács szerkezetnek.

Az anyag kifejlesztésének legfőbb oka, hogy az űrrepülők és repülőgépek szerkezeti elemeit úgy tudják csökkenteni, hogy az üzemanyag takarékosság mellett a szerkezet erőssége megmaradjon. Egy teljes személyszállító repülőgépet azonban biztosan nem fognak tudni ebből az anyagból felépíteni, ugyanis a szuper könnyű súlynak köszönhetően egy minimális légmozgás is eltéríthetné a gépet eredeti irányától.

A repüléstechnológiákon kívül még számtalan lehetőség rejlik ebben a speciális anyagban, így akár rezgés- és ütközéscsillapítóként is használhatják majd a jövőben. A vele végzett kísérletek rendkívül látványosak, többek között egy ezzel az anyaggal körbevett tojást, mikor leejtettek 25 emelet magasságból a tojás ép maradt!

Megosztás: